Franjevački međunarodni studenski centar (FMSC) je radni naslov za projekt Franjevačke provincije Bosne i dobrih ljudi. Zgrada je građena od 1939 do 1942. po projektu arhitekta Franje Lavrenčića, u gradskoj četvrti Kovačići u Sarajevu.

Bilo je predviđeno da ovdje bude središnje učilište, teološki fakultet svih hrvatskih franjevaca. To je bilo samo kratko vrijeme (1942.-1945.). Poslije Drugog svjetskog rata, 1947. godine, zgrada je konfiscirana i u njoj je do zadnjega rata, do 1992, bio smješten Poljoprivredni fakultet. Tijekom rata zgrada je više puta zapaljena i gotovo potpuno uništena. Godine 1996.godine gradske vlasti su dozvolile Franjevačkoj provinciji Bosni Srebrenoj da započe s uklanjanjem ruševna i obnovom zgrade. Izrada projekta povjerena je projektantskom birou Medico inženjering iz Sarajeva. S vremenom cijeli kompleks polako dobiva novi izgled.

Realizacijom ovoga projekta želi se na različitim područjima -odgojnom, obrazovnom, medijskom, karitativnom, kulturnom -osnažiti ljudske i vjerničke vrednote kao što su mir i pomirenje, ekologija i kultura, multietničnost i interreligioznost koje bi naše društvo trebalo učiniti demokratičnijim i vise približiti Europi.

Franjevački samostan Uzvišenja sv.Kriza - Provincijalata Bosne Srebrene

U novosagrađenom kompleksu uspostavljen je samostan i zavjetno svetište blaženog Nikole Tavelića. Budući da samostan i nakon oduzimanja zgrade pravno nije ukinut, Uprava Franjevačke provincije Bosne Srebrene odlučila je oživjeti ga, sada pod imenom Uzvišenja svetog Kriza, što je i patron Provincije, i u njega smjestiti sjedište Provincije.
Ovu odluku odobrila je generalna uprava Franjevačkog reda čime su se stekli uvjeti za ostvarenje zacrtanog plana. To se dogodilo u ljeto 2008, otkada se sjedište Franjevačke  provincije Bosne Srebrene i nalazi u ovom samostanu. U tijeku je uređenje molitvenog prostora svetišta Svetog Nikole Tavelića.

HKO Kruh sv.Ante i Studentski dom

U kompleksu FMSC-a nalaze se uredi HKO Kruh sv. Ante pod čijim okriljem se  realiziraju sljedeći projekti: pučke kuhinje, fizikalna/kućna njega, prevencija ovisnosti, trauma centar i stipendiranje studenata. Pod okriljem Kruha sv. Ante nalazi se  i Franjevački studentski dom koji pruža smještaj za 110 studenata. Moderno opremljene sobe i potrebne društvene prostorije omogućuju  ugodan boravak i dobru atmosferu za studiranje.

Franjevački medijski centar Svjetlo riječi

Od 2001. u zgradi je smješten FMC Svjetlo rijeci u sklopu kojega se odvija izdavačka djelatnost Franjevačke provincije Bosne Srebrene. U sklopu centra izdaje se mjesečnik  Svjetlo riječi,   pokrenut 1983. godine a bavi se pitanjima vjere, društva i kulture. Uz izdavanje lista, od samih početaka objavljuju se i knjige. Do sada je objavljeno preko 150 naslova različitog sadržaja.

Uz izdavačku djelatnost u centru je smještena Franjevačka informativna agencija (FIA) koja se bavi prikupljanjem i slanjem vijesti iz Provincije, te je uređen i jedna radijski studio. FMC vodi brigu o dvije web-stranice: Franjevačka provincija Bosne Srebrene i Svjetlo riječi.

Kulturno-povijesni institut Bosne Srebrene

Institut je osnovan 2008. a osnovna mu je djelatnost znanstveno-istraživački rad koji obuhvaća proučavanje opće, nacionalne, religijske, kulturne i duhovne povijesti, povijesti umjetnosti i arheologije Bosne i Hercegovine, povijesti Balkana i Europe, a napose povijesti Franjevačke provincije Bosne srebrene.

Multimedijalna dvorana

U okviru centra nalazi se moderna multimedijalna dvorana  s 300 mjesta opremljena  rasvjetom, razglasom, klima uređajem, kabinama za simultano prevođenje . Pogodna je za održavanje kulturnih sadržaja, priredbi, seminara, raznih susreta, koncerata,  itd.
U tijeku je uređenje studija za proizvodnju audio i video programa.

Uz spomenute sadržaje, u okviru centra, nalaze se i knjižara u kojoj se mogu nabaviti knjige, uredski pribori i prigodni suveniri te uredi Interreligijske službe Oči u oči, Catholic Relief Services (CRS) i humanitarna udruga Sprofondo-Bezdan.

FRANJEVAČKI IMEĐUNARODNI STUDENTSKI CENTAR (FMSC)

Zagrebačka 18
BiH -71000 Sarajevo
tel:+ 387 (0)33 715 040
+387 (0)33 722 453
fax: +387(0) 33 522 535
e-mail:   studentcentar@bih.net.ba
www.bosnasrebrena.ba