Cijenjena braćo i sestre,
cijenjena braćo biskupi
predragi svećenici,
dragi redovnici i redovnice!

 
1. Katedrala je simbol jedinstva, mjesto susreta, molitve i mira. Ovdje se kršćanska zajednica sastaje oko biskupa da bi ispovijedala svoju vjeru i da bi živjela svoje zajedništvo, posebno u slavljenju euharistijskog otajstva. Ovdje smo se, dakle, sabrali da bi molili Kneza mira, Isusa Krista, koji je jedina i prava naša nada.
 
Na katedralu ovog mučeničkog grada gleda danas cijela Katolička Crkva. Došao sam k vama da bih bio glas cijelog Božjeg naroda i da bih rekao tebi, predraga Crkvo u Sarajevu, koja si tako teško iskušana, da nisi sama. Ovdje su duhovno sabrana braća sa svih strana svijeta u žarkoj molitvi za mir.

Posebno sam radostan što mogu s vama, pastiri zajednice, i s vama, redovnici i redovnice, koji ste izabrani dio ove Nadbiskupije, provesti ove intenzivne trenutke bratskoga zajedništva. Sve vas od srca pozdravljam.
 
Na prvom mjestu pozdravljam Tebe, monsinjore Vinko Puljiću, marljivi pastiru ove Nadbiskupije. Iskreno Ti zahvaljujem za riječi dobrodošlice. Želim Ti, iznad svega, od srca zahvaliti jer si hrabri svjedok i suučesnik u patnjama napaćenog naroda Sarajeva. Pozdravljam zatim tvoga pomoćnika, biskupa Peru Sudara, te svakog pojedinog od vas, dragi svećenici, redovnici i redovnice, koji ste ovdje nazočni. Rado pozdravljam i sve one koji bi rado bili došli na današnji susret, ali su, nažalost, ostali spriječeni zbog rata koji još uvijek traje.
 
Svakoga pojedinačno i sve vas skupa želim zagrliti poput radosnoga oca koji se konačno može susresti sa svojim sinovima, koji se suočavaju s ogromnim teškoćama svake vrste. Vrlo mi je drago što sam s vama i što mogu s vama zajedno zahvaljivati Bogu za ovu providonosnu mogućnost koju nam je danas pružio. Naš susret svjedoči pred svijetom da postoji sveza zajedništva koju ništa ne može raskinuti. Neka od vas po mojemu glasu dopre pozdrav uskrsloga Krista: mir, mir vama! (Iv 20, 19).
 
2. Predraga braćo i sestre dobro mi je poznata vaša velikodušnost i neumorna revnost za povjereno vam stado, bez obzira na žrtve i na opasnosti kojima ste zbog svoje službe svakodnevno izloženi. Došao sam da vam zahvalim za primjer hrabrosti koji dajete pred cijelim svijetom. Za vrijeme strašne oluje koja je poremetila život tolikih ljudi i tolikih naselja u Bosni i Hercegovini, vi ste ostali na vašem mjestu, slijedeći primjer Krista Dobrog pastira, koji je dao svoj život za svoje ovce.

Sa svojim ste narodom podijelili patnje i nade, nestašicu i opasnosti, na sve načine pomažući one koji su ožalošćeni ne samo zbog duhovnih problema, nego također i zbog nedostatka hrane, lijekova, vlastitog doma, zaposlenja, slobode. U sadašnjem svijetu opustošenosti, pružate junačko svjedočanstvo nade u Božje kraljevstvo. Ne štedeći se u davanju samih sebe, svjesni da Gospodin čini da vaša služba donese plodove pravde, ljubavi i mira.
 
3. Nažalost, ovaj besmisleni bratoubilački rat još nije završio pa i dalje uzrokuje beskonačni niz boli, žalosti i smrti. Predragi, od vas Gospodin traži da ne klonete duhom. Pozivam vas da ostanete uz stado koje vam je povjereno, da bi mu blažili, koliko je moguće, duhovne i tjelesne patnje. Vrijeme je patnje, koja je obilježena tajnom križa. Ali ne zaboravimo nikada da se naše spasenje ostvarilo na križu. S Golgote napaćenom ljudskom rodu dolazi navještaj pobjede ljubavi nad mržnjom, života nad smrću, mira i obnove nad svim sporovima i podjelama.
 
Vaš je zadatak, kao odgojitelja i svjedoka u službi naroda Božjega, očitovati sjaj snage vazmenog otajstva koje ozdravlja i oslobađa, poglavito ponovnim propovijedanjem evanđelja milosrđa. Svima nam je potreban Božji oprost. Svi moramo jednako spremni opraštati svojoj braći.
 
Budite neumorni blagovjesnici nade. Ali ne zaboravite da zublja nade stalno mora biti napajana uljem molitve. Kad je čovjek čvrsto povezan s Kristom, ništa ne može poljuljati njegovu volju za nastavkom borbe za mir. Molitva je oružje velikodušnih graditelja Božjega kraljevstva. Ne bojte se: Krist je pobijedio svijet (usp. Iv 16, 33). On je sa svima vama: neka njegov mir uvijek obasjava obzorje vašeg života i neka ponovno zasvijetli u životu svih naroda kojima je domovina Bosna i Hercegovina.

Predraga braćo i sestre, nemojte posustati duhom, iako trenutne okolnosti dovode u opasnost sam opstanak Crkve u vašoj zemlji, i to nakon više stoljeća bujnog rasta. Vama je povjerena povijesna zadaća: poglavito o vama, svećenicima, redovnicima i redovnicama, ovisi da evanđelje i dalje bude naviještano u svakom dijelu vaše domovine, te da zajednica vjernika ostane sjedinjena i čvrsto povezana sa svojim pastirima. Vaša će nastojanja biti blagoslovljena i urodit će obilatim plodovima. Ostanite radi toga stalno povezani s Isusom Kristom i rastite u solidarnoj suradnji sa svojim biskupima i međusobno.
 
Cijela je opća Crkva prisno povezana s kršćanskom zajednicom u Bosni i Hercegovini. Nastojat ćemo svim raspoloživim sredstvima da Crkva u ovoj zemlji uspije nadvladati sadašnje teškoće te da započne izgrađivati što bolju budućnost.

Dok povjeravamo ove želje majčinskom zagovoru Presvete Bogorodice Marije, koju toliko častite u brojnim svetištima i crkvama vaše domovine, sve vas skupa najsrdačnije pozdravljam i blagoslivljam.