"Danas je rođenje Svete Marije Bogorodice.
Njezin slavni život obasjava sve Crkve."

1. Rođenje Presvete Djevice koju naša istočna braća zazivaju kao "Kupelj koja čisti savjesti" i "Mir naroda", obasjava sve Crkve, kako one na Istoku tako i one na Zapadu, i daje im poseban sjaj.
 
Obasjava i daje sjaj posebno vašoj kršćanskoj zajednici, predraga braćo i sestre Bosne i Hercegovine, koje je ovaj apsurdni i bratoubilački rat stavio na tako tešku kušnju. Radostan sam što se ovaj moj današnji, tako dugo priželjkivani pohod, mogao ostvariti upravo 8. rujna, na spomendan rođenja Marijina.M

arija je izvor utjehe i nade za svakog vjernika. Ona "sada blista pred Božjim hodočasničkim narodom kao znak sigurne nade i utjehe, dok ne dođe dan Gospodnji" (LG, 68). Na nju danas gledamo sa strepnjom i pouzdanjem. Nju molimo da nam pomogne u sadašnjoj nevolji, sigurni da ćemo biti uslišani.
 
2. S ovim željama, pozdravljam tebe, dragi vrhbosanski sarajevski nadbiskupe, monsinjore Vinko Puljiću, i tvog pomoćnog biskupa monsinjora Peru Sudara. Pozdravljam vas, hrabri svećenici, i vas, velikodušni redovnici i redovnice, koji evanđeoskim duhom nastavljate dijeliti sudbinu naroda koji je već toliko dugo i tako teško iskušavan. Pozdravljam također i vas vjernike laike, djelatnike brojnih i cvatućih ustanova Vrhbosanske nadbiskupije.
 
Srdačno pozdravljam monsinjora Franju Komaricu, pastira Banjalučke biskupije, neustrašivoga branitelja katolika i uopće pučanstva toga kraja koje se, nažalost, silno smanjilo zbog neljudske politike takozvanog "etničkog čišćenja".

Pozdravljam od srca i mostarsko-duvanjskog biskupa i upravitelja Trebinjsko-mrkanske biskupije, monsinjora Ratka Perića, kao i njegovog predšasnika, monsinjora Pavu Žanića, koji su i u svojim biskupijama vidjeli smrt i razaranja, prouzrokavana ratom koji još uvijek traje.
 
Svima poručujem: gledajte s pouzdanjem na budućnost Crkve u Bosni i Hercegovini. Papa koji je danas s vama, bit će vam i nadalje blizu duhom i podržavat će vaše napore da obnovite na ovom području solidarnu i bratsku zajednicu.

Na koncu upravljam svoj srdačni pozdrav i Srpskoj zajednici u Sarajevu, želeći u isto vrijeme duhovno zagrliti cijeli srpski narod u Bosni i Hercegovini, kojemu upućujem najljepše želje da napreduje u slozi i solidarnosti. Upućujem poljubac mira Njegovoj Svetosti Pavlu, Patrijarhu Srpske pravoslavne Crkve i episkopima njegovim pomoćnicima u službi. Činim to riječima liturgije: "Hristos je među nama."
 
3. A sada puni pouzdanja upravljamo pogled tebi, o Marijo, tebi Kraljice Anđela i Djevica  Tebi, Gospo od Stupa,  čije je svetište porušeno u ovom ratu,  kao što je porušen i veći dio Sarajeva,  i tolikih drugih gradova i sela  drage Bosne i Hercegovine.  Utješi, o Marijo, umorna srca  ovih tvojih predragih sinova.  Podupri ih čvrstom rukom  da u surovosti sadašnjih prilika  nikada ne izgube nadu u pobjednički Kristov križ.  Zaštiti ih od svakog zla  i učini da što prije svane,  u ovom kraju i u cijelom svijetu,  zora novog doba  pravog bratstva i pravednog mira.  Kraljice mira, moli za nas!