Sveti Oče, u ime svih mladih u BiH i u ime naših prijatelja iz okolnih zemalja srdačno Vas pozdravljam ovdje u Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih Ivan Pavao II. To činim riječima psalmiste: Blagoslovljen koji dolazi u ime Gospodnje! Hvala Vam što ste nas došli ohrabriti da živimo u miru, jer je život zajedničko dobro koje može uspjeti samo u miru, i posvjedočiti solidarnost s vjernicima katolicima i s pripadnicima drugih religija i svjetonazora, a osobito s mladima koji su proljeće Crkve, proljeće naše domovine, naša budućnost.

Sveti Oče, Vi ste u susretima s mladima govorili o radosti koja izvire iz vjere i koja nas potiče na ispovijedanje i svjedočenje vjere. Život smo dobili kao Božji dar i vjeru također kao Božji dar i zato smo dužni te darove nesebično poklanjati drugima. Sve što smo dobili kao Božji dar dužni smo nesebično davati drugima, jer se zajednička dobra umnažaju nesebičnim davanjem drugima.

U Godini posvećenog života potičete posvećene osobe da živo i radosno navještaju Božju ljubav među ljudima tako što će praktično nasljedovati Isusa Krista. Neka lica mladih ljudi budu manifestacija vrednota koje nas sve na ovom svijetu povezuju u jednu složnu zajednicu.

Za ovaj radosni susret mladi iz Bosne i Hercegovine i iz okolnih zemalja su se posebno pripremali. Mjeseci travanj i svibanj poslužili su im za daljnju pripremu pomoću kateheza (1. Bogu posvećeni život; 2. Mir i pomirenje; 3. Međureligijski dijalog; 4. Mladi za budućnost.). Kao bližnju pripremu imali su Molitveno bdijenje sinoć ovdje u Sarajevu, a sutra će zajedno sudjelovati na sv. Misama zahvale za ovaj susret.

Mladi ovdje okupljeni će molitvom, pjesmom, plesom i praktičnim ponašanjem posvjedočiti svoju opredijeljenost za mir, zajedništvo i bolju budućnost. BiH je kulturno i vjersko susretište: u BiH se susreću razne kršćanske vjeroispovijesti, razne religije i svjetonazori. Vaš posjet je vrlo važan za mir i budućnost. Mirovni je proces u tijeku, ali još nije završen. Mladi žele dati svoj doprinos i Katolička crkva želi biti uz njih na tom putu.

Hvala Vam, Sveti Oče, za vašu blizinu, podršku i riječi koje će te nam uputiti!