Zovem se Darko Majstorović, profesor sam tjelesnog i zdravstvenog odgoja i imam 24 godine. U ovih par minut podijeliti ću s vama svoju životnu priču i iskustvo vjere u životu jednog mladog katolika u Bosni i Hercegovini.

Okruženje u kojem sam odrastao bilo je takvo da su uvijek drugi govorili, nametali svoja mišljenja, brzinom svjetlosti širili predrasude ovom malom državom. Pomalo zbunjen, ali odlučan u namjeri da ostvarim svoj cilj krenuo sam u avanturu, samo moju avanturu u potrazi za svojim pogledom koji se u masi drugih skoro izgubio. Pojmove „njihovi“ i „naši“ nikada nisam shvaćao. Za mene smo postajali samo MI, bezobzira što smo različiti, ali ipak smo sjedinjeni u istoj svakodnevnici i tlom kojim hodamo.

Težiti miru, zagovarati ga i uživati sve njegove blagodati bila je moja jedina želja. Nisam ni sanjao da ću je ostvariti u jednom multikulturalnom gradu kao što je Sarajevo. Tako sam svoje školovanje nastavio na Palama koje pripadaju RS-u, dok sam istovremeno stanovao u Sarajevu. Oprez i strah koji sam imao prema svojim kolegama pravoslavcima jer sam Hrvat-katolik, nestali su odmah. Osjećao sam se prihvaćenim, jer smo imali zajednički cilj, a to je bilo obrazovanje. Božja volja je bila da otkrijem UKS „Emaus“ i nije mi trebalo dugo vremena da se uključim u aktivnosti ove Udruge, a samim time i u aktivnosti ovog Centra. Na prvu sam osjetio: to je onaj mir o kojem sam vam govorio, onaj mir koji sam tako drugo tražio. Suživot kroz poštivanje raznolikosti koji sam doživio u ovom Centru bili su neprocjenjivi i jednim potezom srušili ogromni val prošlosti koji me skoro potopio. Rasti u vjeri, pomagati drugima, pitati za njihovu potrebu, a ne njihovo ime su vrijednosti kojima me naučilo volontiranje pri NCM-u. Prazan hod u mom životu više nije postojao jer sam našao snagu u onom jedinom koji je put, istina i život, u Isusu Kristu. Više nego ikada postao sam svjestan da sam i ja kao pojedinac pozvan posijati sjeme mira i pokazati svim mladima u Bosni i Hercegovini da su promjene moguće- važno je samo okrenuti glavu na pravu stranu, gdje je uz volju i želju sve moguće.

Ja sam onaj isti Darko s početka priče i danas sam predsjednik UKS „Emaus“. Sveti oče svojom pričom sam želio dati svjedočanstvo svoga života u ovoj zemlji. Moja je želja da Vaša posjeta ovoj zemlji, ovaj susret i riječi koje ćete nam uputiti budu ohrabrenje za nas, da nemamo straha pred izazovima i različitostima, da čuvamo druge kako bi sačuvali sami sebe, jer su tolerancija i pomirenje je jedina sigurna karta za bolje sutra.