Radio-televizija BiH, generalni medijski pokrovitelj, priprema ekskluzivni, multimedijalni, cjelodnevni program u povodu dolaska Pape u Sarajevo

BHRT na realizaciji projekta posjeta pape Franje BiH i Sarajevu, na terenu i unutar RTV doma, angažirat će 250 uposlenika.

U subotu, 6.lipnja, BHRT će producirati, u visokoj rezoluciji, više od 13 sati živog multimedijalnog programa (BHT1, BH radio1 i portal bhrt.ba) Istodobno će biti prijenosi sa lokacija službenog posjeta Pape i iz studija BHRT-a u RTV domu. Pokrivat ćemo svaki korak pastoralnog pohoda Svetog Oca.

S 8 kamera, dodatnom ekskluzivno BHRT kamerom u Papinom automobilu, snimkom iz helikoptera, pratimo kompletnu mapu puta kojom će se Papa kretati. Prijenosi uživo, u punoj HD rezoluciji, sa sedam lokacija posjeta Svetoga Oca.

Reportažna kola BHRT-a na lokalitetima: Međunarodna zračna luka Sarajevo- službeni doček pape Franje; Ceremonijal dobrodošlice-Predsjedništvo BiH; Sveta misa – stadion Koševo; Sarajevska katedrala – susret sa svećenicima, redovnicima i redovnicama, bogoslovima i sjemeništarcima; Nadbiskupijski centar - susret s mladima; Franjevački međunarodni centar- ekumenski i međureligijski susret; Press-centar Zetra i Bogoslovija - link kamere; HD produkciona režija u RTV domu – glavna režija kompletne manifestacije.

BHRT će osigurati TV prijenos: u punom HD kvalitetu,  sa šest reportažnih kola, 40 fiksnih kamera, 20-tak mobilnih ENG ekipa koje će dopunjavati programski sadržaj aktualnim kadrovima ozračja s terena. Za prijenos signala BHRT će koristiti komunikacijske platforme od mobilnih linkova, preko prijenosa fiber-optičkom mrežom, zatim uporabom 3G GSM mreže i standardne satelitske razmjenske mreže. Prijenos će biti organiziran i ponuđen svim gledateljima, kako na zemaljskoj predajničkoj mreži i kablovskim mrežama unutar Bosne i Hercegovine, tako i na EBU razmjenskoj mreži za sve članice ove organizacije, te nasatelitu za sve zainteresirane strane TV kuće koje žele preuzeti proizvedeni signal. BHRT signal ustupa drugim medijskim kućama besplatno, bez markice BHRT-a sa IT tonom i komentatorom. BHRT traži od svih kabl-operatera u BiH da u svojim paketima daju besplatan signal HD rezolucije građanima BiH na dan posjete papa Franje.

Radio-televizija BiH, dva puta do sada, 1997. i 2003. godine, izuzetno profesionalno je realizirala medijsko pokroviteljstvo službenih posjeta Svetog Oca Bosni i Hercegovini.

BHRT, kao medijski javni servis BiH, spreman je da, sukladno najvišim medijskim standardima, poprati dolazak pape Franje, izuzetno značajan događaj za BiH i njezine građane.